Zašto bi netko želio steći certifikat?

thumb image

Početkom prošle akademske godine, postala sam student diplomskog studija. Ušla sam u posljednje dvije godine svog studentskog života, i kao i sve ostale studente posljednjih godina faksa, često su me zaokupljala pitanja o tome što ću raditi, gdje ću raditi i hoću li uspjeti naći dobar posao.

Takve teme su postale jedne od najažurnijih na faksu. Prijašnja naglabanja o profesorima, kolokvijima i seminarskim radovima počela su polako prelaziti u drugi plan, ostajući iza „brige za preživljavanje“. Slušali smo starije kolege kako se hvale da oni rade u odličnoj developerskoj firmi za toliko i toliko kn/sat i naravno poželjeli istu stvar.

Dvije kolegice su se šalile kako njih dvije na papiru imaju samo različito ime, i koliko god mi je to bilo zabavno, toliko me je i strašilo. Što je to što baš JA mogu ponuditi nekoj firmi, a da netko drugi ne može (i obratno)? Ako imamo otprilike iste ocjene, završile smo istu ili sličnu srednju školu, isti faks, obje smo radile iste projekte na faksu, imale slične seminarske zadatke, imamo jednako godina, … Zastrašujuće!

Naravno, uvijek postoje oni studenti koji se još od prve godine ističu i ne uklapaju baš u „studentsku sliku“, oni koji odavno rade i koje ne more ovakva pitanja. Nažalost (ili na sreću), takvih je tek nekoliko u cijeloj generaciji.

Onda sam na predavanju razgovarala s jednim poslodavcem. Jedina stvar o studentima koja ga doista zanima su bili certifikati. Ocjene na faksu mu, kaže, nisu mjerodavne jer često oni s 5.00 ne znaju ništa van Faksa (ako znaju i to), dok s druge strane oni s 2.62 mogu imati realne projekte iza sebe. Projekti navedeni u životopisima također nisu uvijek mjerodavni jer često zvuče kao bajka, dok ga realnost ne zapljusne na prvom intervjuu. Firma za koju radi uvela je pravilo da osobe koje nemaju nijedan certifikat niti ne zovu na prvi intervju.

zivotopis

Odlučila sam taj razgovor iskoristiti najbolje što sam mogla, i nešto poduzeti vezano uz svoj životopis. Susrela sam se s dva problema:

  • prvi problem – koji certifikat izabrati,
  • drugi problem – kako si priuštiti certifikat.

Nisam od onih koji ne vole učiti, pa mi nijedan certifikat nije bilo problem naučiti i položiti, ali problem cijene certifikata me je definitivno pogađao. Okušala sam sreću u googlanju besplatnih certifikata za studente, i – vjerovali ili ne, pronašla firmu koja daje certifikate studentima koji prođu pred testiranje. Divota! Certifikati su bili za razna tehnička područja, odlučila sam koji mi je „najnapetiji“ i koji će me barem dovesti do prvog razgovora za željeni posao, i počela ga proučavati. Pronašla sam mnoštvo materijala na internetu, pogledala jako puno videa, i ZAPRAVO NAUČILA sve o temi koju sam trebala polagati. Čekala sam idući termin pred testiranja, prijavila se, i prošla!

Prvotno slavlje je ubrzo prekinula činjenica da je to tek bilo pred testiranje, da stvarni certifikat tek čeka. Razmišljala sam koliko sam uz ispravnu motivaciju naučila u nekoliko tjedana dok sam se pripremala, i bila ponosna kako prije 2 mjeseca ne bih znala niti slova tog pred testiranja. Sve više i više sam uviđala zašto je onaj poslodavac toliko cijenio certifikate.

Došao je dan polaganja certifikata. Nisam sigurna je li me više bilo trema ili strah ili sam jedva čekala da to prođe, ali sam u jedno bila sigurna: ja sada ZNAM to gradivo. Bez obzira na ishod certifikata, ja sam to NAUČILA. Pri klikanju „submit test results“ sam vjerojatno „izznojila“ iz sebe više vode nego cijelo ljeto, ali pri prikazu rezultata da sam prošla nije postojala osoba sretnije od mene.

Imam certifikat! Više od toga, imam znanje. Sad mi je već u potpunosti bio jasan stav onog poslodavca. Osobe koje imaju certifikat ne mogu reći da su prepisale, ne mogu reći da su prošle „na lijepe oči“, da ih je profesor volio (ili nije volio), ili uz pomoć plavih kuverti. Osobe koje imaju certifikat doista moraju znati to gradivo. Nakon početne euforije, pitala sam se što dalje – pa po još certifikata, naravno!

U roku zadnje dvije godine sam stekla 4 certifikata i upravo sam u procesu učenja za 5. Odnedavno radim u odličnoj firmi posao koji volim, i primičem kraju zadnju godinu faksa.

Naravno, certifikati nisu jedini zaslužni za to, ali svejedno hvala tom poslodavcu koji mi je pomogao učiniti životopis „različitim“ od ostatka.

 

*slika preuzeta s: http://www.thinkpro.net/webDesign-print-screenprint/graphic-design/graphic-design-news/now-hiring-graphic-designers-for-print-design-web-design-large-format-and-apparel/attachment/hire-me-istockphoto

 

Pin It