Windows Azure dostupan u Hrvatskoj

thumb image

Bez previše okolišanja i uvođenja, sa današnjim danom (7. lipanj 2012), točnije događajem koji se u trenutku pisanja održava (Meet Windows Azure), Windows Azure je dostupan i iz Hrvatske, ali i još 88 drugih zemalja. Iako sam kao Windows Azure entuzijast naročito uzbuđen oko dostupnosti istog u Hrvatskoj, novosti koje su do sada objavljene, a ja ću vam ih (mali dio) ukratko prenijeti, nisu ništa manje uzbuđujuće.

Windows Azure Virtual Machines

Iako nisam siguran odakle početi kako ne bih redoslijedom umanjio važnost nekih novosti, na prvo mjesto ću definitivno staviti novost kako je od danas (ili ovog tjedna) Windows Azure proširen na IaaS odnosno Infrastracture as a Service. To ukratko znači da je sada moguće odabrati operativni sustav, instalirati ga u Windows Azure, podesiti ga kako želite i skalirati koliko god je potrebno. Obratite pažnju na ovo: Izbor operativnih sustava (iz galerije) uključuje nekoliko Linux distribucija. Nije greška. Linux distribucije. Ustvari, koliko god je nama geekovima ovo šaljivo ustvari je jako logično.

Kad spominjem šaljivo, jedan od smješnijih tweetova koje sam vidio na račun ove novosti je ovaj:

Right. I upravo to se dogodilo. IaaS model se do sada pokazao jako dobro prihvaćen budući da omogućava lakši prijelaz u cloud (usudio bih se reći – barem predvorje). Ono što bi naročito htio istaknuti u ovom kontekstu je kako su ova (i još neke) novosti pokazale kako Microsoft dokazuje da je ozbiljan po pitanju Openess politike.

Ostvarena je suradnja sa partnerima kako da se u Azure dovedu (i dovedene su) neke tehnologije poput MySQL, CouchDB, Apache Solr, MongoDB itd. što svakako znatno proširuje tehničku orijentaciju i vjerojatno najsnažnije do sada pokazuje koliko ova platforma znači za Microsoft, ali i koliko je ovo ozbiljan igrač kad su pitanju cloud platforme. U nastavku, kao potvrda otvorenosti prema tehnologijama, dodan je i jezik Python koji je dobio svoj službeni SDK, a omogućena je i integracija sa Git-om.

Windows Azure Web Pages

Windows Azure Web Pages su još jedna velika novost koja uključuje hosting web aplikacija na privatnim data centrima i po potrebi Windows Azure platformi. U nekoliko klikova je moguće instalirati WordPress, Drupal, Joomlu, PHPBB ili neku drugu aplikaciju. U nekoliko sekundi aplikacija je public. Ona se može hostati tako da dijeli resurse sa drugim aplikacijama (do 10 stranica besplatno), ali i pri povećanom potražnjom za resursima odvojiti u zasebne instance.

Novi portal

Još jedna odlična novost u nizu. Kompletni portal je dobio svoje novo izdanje tako da više nije Silverlight, nego HTML5 aplikacija što opet proširuje vrste klijenata na kojima se može prikazivati. Novi portal sada ima i monitoring, kako web instanci kroz PaaS, Web Pages, ali i virtualnih mašina.

Distribuirani Cache

Iako je i do sada bilo moguće stvoriti distribuirani cache na Azure, od sada je to podržano kroz samu platformu. Distribuirani cache je moguće ostvariti na 2 načina. Jedan je da se od postojećih web rola odrediti postotak koji će se koristiti za memoriju na pojedinoj web roli. Ukoliko je, naprimjer, pokrenuto 10 web rola i u svakoj je određeno 300 MB za distribuiranu memoriju, ukupno se dobije 3000 MB distribuirane memorije koja djeluje kao jedno. Odlična prednost ovog načina je ta da je ovakva memorija besplatna, odnosno, ne mora se ništa dodatno platiti za iskorištavanje vjerojatno neiskorištene memorije na web rolama. Slika ipak objašnjava bolje.

Drugi način je podizanje worker rola specijalno za namjenu distribuiranog cachea, omogućujući tako da se kreira stotine GB brze memorije i po potrebi skalira.

Još postoji jako puno novosti koji nisam naveo zbog mogućeg flodanja informacijama, a nadam se da ću to napraviti u nekim narednim člancima.

U zaključku bi pozvao sve koje zanima da pokušaju otvoriti probni račun na 3 mjeseca, jer je to sada moguće i isprobaju neke od navedenih novosti. Pri registraciji će biti potrebno upisati broj kreditne kartice, ali nema straha. Početno je račun limitiran na 0 dolara tako da ako potrošite resurse koji su vam besplatni, usluga će samo biti ukinuta do početka novog obračuna (novi mjesec). Sve dok ne maknete taj limit, možete mirno isprobavati.

http://windowsazure.com/

Ovo je bio veliki dan za nas web developere, zar ne? :)

Pin It