Prognoza: oblačno (ali bez ćufta)

thumb image

Deveti po redu Advance Technology Day bio je jedno zanimljivo i poučno iskustvo. Počevši od izvrsnih i korisnih predavanja, dobre klope, novih poznanstava pa sve do vožnje dronova, 3D printanja i razno raznih nagradnih điđa© koje su iznenadile neke među nama.

Kao prvo predavanje na 9. ATD-u predavač Tomislav Tipurić je pričao o priličnoj oblačnoj prognozi koja nas očekuje. Naravno, u ovom slučaju oblačna prognoza može se smatrati prilično pozitivnom jer cloud infrastruktura i usluge svakim danom postaju sve bolje i bolje dok se istovremeno troškovi obrnuto proporcionalno smanjuju.

Tomislav je naglasio da Microsoft više nije samo softverska tvrtka. Reorganizacija (koja još uvijek nije gotova) naglašava da se Microsoft okreće uređajima i servisima (devices and services). Sve aktivnije ulaženje u prostor service and technology tržišta pokazuje kako je MS ozbiljan kandidat i lider u enterprise sektoru.

Današnji prosječni korisnik Microsoftovih cloud tehnologija očekuje 3 stvari:

 •  Bolje datacentre – veća efikasnost i skalabilnost, fleksibilnost za određene poslove i situacije
 • Manje datacentara – organizacija i održavanje je lakše sa manjim brojem datacentara
 • Integracija – približavanje klijenta i servera, povezivanje usluga
 • Automatizacija

Činjenica stoji da ova 4 uvjeta nisu baš komplicirana… sve dok ne ubacimo u igru „podjelu“ na dvije vrste clouda:

 • Public cloud (javni oblak)
 • Private cloud (privatni oblak)

Public cloud definira onu vrstu cloud infrastrukture koja koristi javnu mrežu. Prevedeno, svi mi koji koristimo DropBox, SkyDrive (ili po novom OneDrive) ili Google Drive koristimo public cloud. Problem za tvrtke i institucije je što kritične informacije nisu dovoljno sigurne da se bezbrižno mogu staviti na takvo mjesto te zbog toga često namještaju private cloud. Osim veće sigurnosti i kontrole, private cloud omogućuje bolju skalabilnost čime se dodatno mogu smanjiti troškovi.

Što Microsoft nudi u tom području?

Microsoft Oblak

Microsoft Oblak

Windows Azure. Azure je Microsoftova platforma koja omogućuje korištenje, upravljanje i stvaranje aplikacija i usluga. Pokrenut u veljači 2010. , Azure je nakon 4 godine postao jedan od najvećih „igrača“ među oblacima. Osim što nudi usluge za male tvrtke i pojedince, Azure nudi usluge i velikim korporacijama tako da preko 50% kompanija na Fortune 500 listi koristi Azure.

 

 

 

 

Mogućnosti koje Azure nudi su:

 • Hostanje web stranica koje su izrađene u ASP.NET-u, PHP-u ili Node.js
 • Virtualne mašine koje smanjuju troškove i omogućuju developerima migriranje aplikacija na mrežu bez pretjeranog petljanja po kodu
 • Izradu skalabilnih aplikacija i usluga
 • Upravljanje bazama podataka koristeći Microsoft SQL Server tehnologiju
 • Multimedijalne usluge – hosting slika, videa, streaming

Kao što vidite Azure je prilično opsežna platforma koja je dovoljno skalabilna da se koristi u velikom broju slučajeva.

Pin It