Office Mix – kako iz vaše prezentacije izmiksati najbolje online predavanje!

thumb image

Iako PowerPoint u Officeu 2013 dodaje mnoštvo novih tema i boja koje izgledaju pristojno i dalje je u suštini prezentacija koja se sastoji od slika i teksta.

Što ako bi u tu formulu dodali malo doze interaktivnosti? Nove animacije, zvučni zapisi, video uratci? Kada bi gledatelji bili u mogućnosti direktno utjecati na predavanje pomoću kvizova i anketa? Odgovor na ta pitanja nudi Office Mix, dodatak za PowerPoint koji omogućuje sve ovo!

Ukratko

Office Mix je dodatak za PowerPoint 2013 koji se besplatno može skinuti sa Microsoftove stranice. Da olakšamo posao, link se nalazi ovdje:

https://mix.office.com/

Glavna stvar kod Office Mix-a je u tome što omogućuje implementaciju dodatnih mogućnosti u prezentaciju. Osim što je moguće direktno u samom PowerPointu snimiti zvučni ili video zapis, Office Mix omogućuje crtanje po prezentaciji kao i dodavanje anketa i kvizova koje predavač može podijeliti publici i tako dobiti povratnu informaciju. Osim takve interakcije, predavaču je omogućen uvid u statistiku predavanja gdje primjerice može uočiti na kojem slajdu je publika provela najviše vremena. Naravno, prezentacije izrađene uz pomoć Office Mix-a uploadaju se online tako da budu dostupnije što većem broju ljudi.

Dodatne informacije o Office Mix-u nalaze se na ovom linku: https://mix.office.com/Home/GettingStarted

Instalacija i postavljanje

Kako biste imali mogućnost koristiti Office Mix potrebno je ispuniti sljedeće uvjete:

 • Instaliran Office 2013 sa Service Pack 1 ili Office 365
 • Računalo sa 2GHz procesorom i 2 gigabajta radne memorije
 • Windows 7 ili noviji
 • Rezolucija ekrana – 1024×768
 • Grafički čip sa podrškom za DirectX 10 ili noviji
 • .NET Framework 4.5
 • Microsoft Account, Facebook ili Google Account

Microsoft Account je korisnički račun koji imate ukoliko koristite neku od Microsoftovih usluga. U pitanju je mail adresa vezana uz Hotmail, Outlook, Office 365 pretplatu, Skype ili Xbox. Ipak, ukoliko ne koristite niti jednu od tih usluga (što je šteta ;) ) onda možete iskoristiti vaš Facebook ili Google account.

Instalacija je prilično jednostavna: Nakon skidanja instalacijske datoteke potrebno je ugasiti PowerPoint program, pokrenuti skinutu datoteku i kliknuti na „Install“.

Instalacija Office Mix-a

Instalacija je vrlo brzo gotova i automatski pokreće PowerPoint sa uvodnim tutorialom za Office Mix. Možete uočiti novu karticu (Tab) naziva „Mix“ koja se nalazi u PowerPoint-u.

Alatna traka Office Mix

Značajke

Interaktivna pitanja

Interaktivna pitanja omogućuju obostranu komunikaciju između publike i predavača. Dosta se često znalo dogoditi da predavač poželi interakciju sa publikom koja je često dosta inertna. Interaktivnim pitanjima pokušava se potaknuti publiku da se aktivira i da pošalje povratnu informaciju koja je iznimno korisna predavaču.

Kako bi dodali takvo pitanje u prezentaciju potrebno je u polju „Insert“ izabrati „Quizzes Video Apps“.

Dodavanje mogućnosti u Mix

Nakon početnog, malo duljeg očitavanja dočekuje nas Office Store gdje je moguće skinuti nekoliko raznih vrsta upitnika koji se mogu koristiti u Office Mix-u.

Ankete i pitanja

 • Free Response Quiz
  • Omogućuje umetanje predavačevog pitanja u slobodnoj formi (bez ograničenja)
 • Multiple Choice Quiz
  • Omogućuje postavljanje pitanja sa više ponuđenih odgovora
 • Multiple Response Poll
  • U pitanju je anketa kojom predavač može pitati publiku neko pitanje sa predodređenim odgovorima gdje ne postoji točan i netočan odgovor
 • True False Quiz
  • Omogućuje odgovaranje publike na pitanje sa jednostavnim DA/NE odgovorima.

Osim dodavanja pitanja i anketa Office Mix omogućuje dodavanje sadržaja sa ostalih web stranica. Neke stranice omogućuju dodavanje njihovih videa i kvizova direktno sa stranice kao što su CK-12 Science Resources, GeoGebra ili Khan Academy.

Dodatne aplikacije i stranice sa sadržajem

Odgovori na pitanja moraju negdje biti spremljeni tako da u igru dolazi vaš Microsoft Account na koji zatim uploadate vašu prezentaciju. Prezentaciju možete uploadati tako da u „Mix“ tabu izaberete „Upload to Mix“ u polju Mix.

Vjerojatno vam se izmiksalo u miksanju previše Mixeva pa evo jedan screenshot :)

Dodavanje mogućnosti u Mix

Postupak je dalje prilično jednostavan – sa desne strane prezentacije otvoriti će se prozor koji će vas upozoriti da je potrebno prijaviti se pomoću Microsoft Accounta, Facebooka ili Google Accounta.

Upload Mix-a na Internet

Nakon prijave na vaš omiljeni servis (*kašljuc* Microsoft *kašljuc*) možete birati želite li staviti novi Mix ili nadopuniti prijašnji. Nakon nekog vremena, ovisno o brzini računala i Interneta, vaš Mix biti će uploadan i spreman za dijeljenje!

Mix je uspješno uploadan!

Nakon uploada sljedeći korak nalazi se u vašem web browseru gdje treba podesiti detalje vezane uz vaš Mix.

Također ondje možete odabrati jedan od četiri stupnjeva privatnosti vašeg predavanja:

 1. Privatno – samo vi imate pristup
 2. Ograničeno – pristup imaju svi koji posjeduju poveznicu uz obaveznu prijavu
 3. Neraspoređeno – pristup ima bilo tko, ako posjeduje poveznicu
 4. Javno – Vašem predavanju može pristupiti bilo tko.

Uz to možete omogućiti diskusiju uz vaše predavanje i dopustiti drugima mijenjaju i dijele vaše predavanje.

Statistike

Super, napravili ste svoj Mix, uploadali na Internet, ispredavali ste i sad vas zanimaju rezultati. Njih je najlakše dobiti tako da odete na „My Mixes“ na vašem računu gdje se uploadali prezentaciju.

https://mix.office.com/MyMixes/Uploaded

Uploadani Mix. Brojka pregleda apsolutno je stvarna i uvjerljiva.

Ovdje vidimo potpuno nemodificirani i autentični screenshot moje, prilično popularne, prezentacije. Osim broja pogleda i trajanja nude nam se ostale opcije:

 • Detalji
  • Pregled i modificiranje detalja o prezentaciji – isti prozor koji nas je dočekao kod uploada stranice.
 • Analytics
  • Detaljan prikaz informacija o svakom pojedinom slajdu – broj posjetitelja, broj pogleda, prosječno vrijeme provedeno na specifičnom slajdu…
  • Pregled informacija o pojedinom posjetitelju – broj pregledanih slajdova, vrijeme provedeno na stranici, broj točnih odgovora…
  • Statistika vezana uz broj točnih odgovora na neko pitanje, rezultati anketa, vrijeme provedeno na pojedinom pitanju…
 • Discussion
  • Komentari i pitanja vezana uz prezentaciju
 • Delete
  • Opcija koja omogućuje tansfer prezentacije na mjesto gdje će se mirno pretvoriti u mrežu nasumičnih bitova :)

Office Mix omogućuje velik dio novosti vezanih uz prezentacije i vjerujem da će publika uz ovakve nove mogućnosti preživjeti i one najdosadnije predavače među nama.

Za kraj, evo primjer jednog Mix-a kojeg je napravio Bill Gates :)

Pin It