Novosti u SkyDrive usluzi

thumb image

Već neko vrijeme se priča o novim mogućnostima nadolazećih Windowsa 8. U svjetlu toga, posljednjih par dana digla se prašina oko SkyDrive usluge. Skydrive je jedna od besplatnih Microsoftovih usluga, a nudi mogućnost pohranjivanja podataka u oblak i sinkronizacije istih na više računala. Na taj način korisnik stječe prednost u tome što ne mora ručno prenositi datoteke, nego kada napravi izmjenu na jednom mjestu, ista se izmjena preslika na sva računala na kojima korisnik ima instaliranu SkyDrive uslugu. Osim što ovakva usluga olakšava život korisnicima, također, pohranjivanjem na više mjesta, indirektno služi kao sigurnosno pohranjivanje datoteka u slučaju nastanka kvara na jednom od korisnikovih računala. Na ovaj način uslugu koristi 17 milijuna korisnika diljem svijeta.

Prije nekoliko dana, na službenom blogu, objavljen je tekst koji govori o novim mogućnostima SkyDrivea koje će biti dostupne u Windows 8 operacijskom sustavu, ali i djelomično na starijim verzijama istoimenog OS-a, a najvažnija novost je sama integracija SkyDrivea u Windows operacijski sustav.

Integracija SkyDrivea u Metro sučelje Windowsa 8

Poznato je da će Windows 8, uz standardno sučelje, nuditi i Metro sučelje koje je više namijenjeno tablet korisnicima. Razvojni inženjeri u Microsoftu su željeli čim više pojednostaviti korištenje SkyDrivea prosječnim korisnicima kako bi ih oslobodili muke oko instalacije, konfiguracije i svih drugih radnji koje im oduzimaju vrijeme. Sve što korisnik treba učiniti je upisati svoje korisničke podatke od SkyDrive usluge i njegovi podaci će se početi sinkronizirati na računalo. Sve će to biti dostupno uz pomoć SkyDrive aplikacije koja će postojati unutar Windowsa 8.

Izgled Metro aplikacije

Osim pojednostavljenog postavljanja sinkronizacije podataka sa SkyDrive uslugom, samo pristupanje datotekama koje se nalaze pohranjene u SkyDrive usluzi je također pojednostavljeno. Naime, SkyDrive će biti moguće koristiti i kao file picker što znači da će biti moguće pristupati datotekama u SkyDriveu, iz bilo koje aplikacije, kao da se one nalaze na tvrdom disku računala, odnosno pohranjene lokalno. Ako developeri požele, imat će mogućnost da korisnicima daju izbor gdje žele pohranjivati datoteke – lokalno ili direktno u SkyDrive oblak. Sve to neće zahtijevati dodatne napore developera jer ako omoguće aplikaciji da pristupa i sprema datoteke na računalu, SkyDrive će također biti dostupan bez potrebe za dodatnim pisanjem koda.

Integracija SkyDrivea u Windows Explorer

Osim integracije u Metro sučelje, mnogi korisnici su tražili integraciju SkyDrivea i u Windows Explorer. Ovo će biti značajnija mogućnost za korisnike koji neće biti puno u kontaktu s Metro sučeljem. Integracija u Windows Explorer je riješena uz malu aplikaciju koju korisnik treba instalirati na svoje računalo i odabrati lokaciju na koju će se vršiti sinkronizacija. Kada korisnik to učini moći će pristupati svim podacima koje ima pohranjene na SkyDrive usluzi. Vodilo se računa i o zahtjevima aplikacije, tako da korisnici neće primijetiti nikakva usporavanja u radu računala ili internet veze prilikom sinkronizacije. Svi podaci koji se sinkroniziraju na ovaj način će biti dostupni jednako kao i svi ostali podaci na računalu kojima se pristupa iz Windows Explorera, a što znači da će razlika biti neprimjetna.

SkyDrive integracija u Windows Explorer

Pošto veliki broj korisnika neće odmah prijeći na Windows 8, aplikacija za Windows Explorer će funkcionirati i na starijim verzijama Windowsa (Vista i 7). Još jedna značajka je mogućnost sinkronizacije datoteka veličine do 2GB iz Windows Explorera, koju su korisnici također jako zahtijevali.

Udaljeni pristup datotekama na drugim računalima

Novost u SkyDrive usluzi je i mogućnost da pretvorite vlastito računalo u privatni oblak na koji ćete moći spremati datoteke. Postoji mogućnost da nećete željeti staviti sve svoje podatke u SkyDrive odmah, nego ćete ga koristiti samo za neke bitnije podatke. Međutim, postoji mogućnost da ćete ponekad poželjeti pristupiti podacima koji se nalaze na drugom, nedostupnom, računalu. Stoga je u SkyDriveu omogućeno da pristupate datotekama na drugim računalima, a koje niste nužno uključili u sinkronizaciju, odnosno SkyDrive ili da pokrenete stream videa koji imate spremljen lokalno. Na taj način možete brzo preuzeti neku datoteku koja vam treba, a nije sinkronizirana u oblak.

Sigurnosna provjera u SkyDriveu

Ova će mogućnost biti dostupna s weba putem SkyDrive.com, a kako biste pristupili datotekama na udaljenim računalima bit će potrebno potvrditi vaš identitet kako bi se zaštitilo korisnika od neovlaštenog pristupa datotekama. Potvrda identiteta je riješena tako da prilikom prvog pokušaja pristupanja datotekama na udaljenom računalu, zaprimite SMS ili email poruku s kodom koji će sustav tražiti da unesete za pristup datotekama. Kada jednom računalo bude registrirano kao ovlašteno, neće se više od vas tražiti da ponovno unosite kod.

 

Uz ove mogućnosti, čekamo i objave još novosti o SkyDrive usluzi, a o kojima ćemo vas izvještavati redovito kako biste ostali informirani. Kako vam se čini SkyDrive s ovim poboljšanjima, da li bi ga koristili?

Pin It