Nemate antivirus? Jednom ga i ja nisam imao

thumb image

Eto, priznajem – do prije desetak dana nisam imao antivirus. Naravno, bila je riječ o secondary računalu, laptopu, koji sam vucarao naprijed nazad po faksu i provjeravao mail s njega. Rijetko kad sam u njega ugurao tuđi USB štapić, još rijeđe surfao “onim” dijelom interneta – mislio sam da sam bezantivirusna iskusnjara.

A onda se dogodio Infokup. Za Infokup znaju već i djeca i starci, to je natjecanje u informatici računalstvu koje godišnje okupi oko 6000 natjecatelja. Onaj dio koji je nepoznat većini čitatelja je onaj tehnički – na Infokupu je potrebno umrežiti hrpu natjecateljskih, organizacijskih i radnih računala. Sad zamislite situaciju u kojoj se agresivan malware proširi sa jednog od mrežnih računala, po mogućnosti nas doda u nekakav udoban botnet i počne rovati po podacima – već vidite zlobni osmjeh kakvog ruskog hakera? Ne, ni ja, ali vjerojatno bi ga bilo.

Što se zapravo dogodilo? Moje secondary računalo, “bezantivirusna iskusnjara”, bila je zaražena Universal Knowledge malwareom bez da sam bio svjestan toga.

Svaki USB, svaka memorijska kartica, svaki vanjski disk spojen na zaraženo računalo bio je inficiran, a ti isti diskovi i USB-ovi su se trebali koristiti za podizanje virtualki na natjecateljskim računalima i za dijeljenje među svim članovima organizacije. Srećom, jedan stariji kolega je vrlo brzo otkrio malware, očistio svoj USB ključić i korektno se izderao na mene i moju glupost/lijenost/naivnost.

Ugrožena mreža

Mreža koju sam skoro ugrozio, prije spajanja na switch

Bez nekog pretjeranog razmišljanja, downloadao sam MS Security Essentials (op. urednika “Što je potrajalo zahvaljujući ultra brzom hotelskom internetu”), pokrenuo skeniranje i za 10-ak minuta bio sam čist. Hvala ti Security Essentials, hvala ti -zašto te nisam prije instalirao? Lijeni Dalmoš.

Ovakav neugodnjak se neće dogoditi svakome, ali kad vam se dogodi proklinjat ćete svaki onaj trenutak kad ste mogli, a niste, instalirali antivirus. Proklinjat ćete i administratorske račune koje ste napravili mlađim i starijim ukućanima, ali sve je to beskorisno, neće malware magično nestati. Treba vam antivirus, a gotovo nikad nije kasno da ga instalirate. Moja preporuka je MS Security Essentials (besplatan, mal, brz, radi pouzdano, ne gnjavi), ali izbor ionako ovisi o vama – samo odaberite nešto.

Pin It