Napiši aplikaciju bez poznavanja koda!

thumb image

Opet si postavljaš drugo najčešće pitanje u današnjem svijetu: „Zašto ne postoji aplikacija za ovo?“ (Prvo najčešće dakako je još uvijek: „Što je za ručak?“). I opet ista priča nakon toga: „Eh, kad bi barem to netko napravio. Ma napravio bi ju sam ali nemam vremena, a i da imam vremena nemam pojma kako. A da krenem to učiti vjerojatno bi mi trebalo barem godinu dana.“  I tako iz dana u dan ideje koje su dobre i one koje su malo manje dobre, ostanu samo ideje. A gorak okus i frustracija zbog nepostojanja aplikacije te u krajnjoj liniji nemogućnosti izrade aplikacije, ne samo da ostaje nego se i povećava sa svakom takvom idejom.

Upravo kako se ovakve stvari ne bi više događale, kako bi se frustracije smanjile a ideje pretvarale u funkcionalne i korisne aplikacije, kako ne bi bilo potrebe tražiti neke druge tvrtke da izrade jednostavne aplikacije koje bi ubrzale rad na poslu, povećale efikasnost i produktivnost te samim time ostavili više slobodnog vremena u životu i više novaca u džepu i to bez gubljenja živaca, e baš zato je tu Windows App Studio.

Je li moguće napraviti punokrvnu aplikaciju unutar pola sata? I to za smartphone i tablet? I to ne na računalu od nekoliko tisuća kuna već na računalu koje samo mora imati pristup internetu? I to bez ikakvog potrebnog predznanja? Da, da, da i još jednom DA!

Ovo stvarno zvuči prejednostavno i predobro da bi bilo istinito. Ali i da je istinito, sigurno postoje neka sitna slova. E pa istina je i nema sitnih slova. Naime, Windows App Studio je web aplikacija u kojoj možete napraviti aplikaciju za Windows i Windows Phone uređaje potpuno besplatno (pod Windows uređaj se podrazumijeva onaj koji vrti Windows operativni sustav, u ovom slučaju Windows 8.x). Unutar Windows App Studio-a stvarate vizualne elemente i definirate osnovne podatke koji će se prikazivati u istima. Tu govorimo o raznim slikama, videima, izbornicima, ali i o dinamičnim elementima u kojima prikazujete sadržaj sa Youtube-a, Facebooka, Instagrama ili povlačite sadržaj od nekud pomoću RSS-a Uzmimo za primjer ubacivanje Youtube sadržaja u aplikaciju: Dovoljno je stisnuti na ikonu za Youtube čime se Youtube smješta u izbornik te upisati korisnika ili upisati neki kanal čiji će se kompletan sadržaj prenositi u našu aplikaciju. Vizualno određujete kako će aplikacija izgledati što znači da u svakom trenu možete kontrolirati paletu boja s kojom raspolažete kako bi aplikacija što ljepše izgledala, ali ako niste vični tome dovoljno je odabrati temu. Ako pak imate super ideju ali ste dizajnerski oduzeti, a ruku na srce bitno vam je da aplikacija funkcionira, ipak bi bilo poželjno da aplikacija na nešto liči. I tu Windows App Studio stiže u pomoć jer postoje već gotove teme: od potpuno praznih aplikacija, preko aplikacija u kojima postoje posloženi izbornici pa sve do aplikacija koje su spremne na to da samo unesete neki sadržaj u njih i to u tolikoj mjeri da doslovno možete izabrati od aplikacije za kataloge, lokalni sportski klub, planera za putovanja pa do aplikacije za neku zabavu ili osobni hobi.

 

Ono što je svakako zanimljivo je to da se u svakom trenutku sa lijeve strane na simuliranom Windows Phone uređaju mogu vidjeti aktualne promjene koje unosite u dizajn i sadržaj aplikacije. Ispod tog simuliranog uređaja se nalazi i gumb za pregled sadržaja na simuliranom tabletu, tako da ste pokriveni sa svih strana. A što kad smo gotovi? Sve to lijepo izgleda na webu, ali može li se to skinuti pa da ja to stvarno isprobam na svome Windows i/ili Windows Phone uređaju? Naravno da može! Kada ste gotovi, web aplikacija vas šalje na slijedeći ekran u kojem još jednom vidite i Windows Phone uređaj i tablet kako bi ste se uvjerili da ste napravili sve što ste htjeli i da aplikacija radi ono što ste htjeli. Nakon toga vas vodi na slijedeću stranicu na kojoj možete izabrati hoćete li skinuti .appx za aplikaciju na vaš mobitel ili neki drugi ili neki drugi Windows uređaj, a također i postoji uputa kako aplikaciju instalirati na željeni uređaj i to korak po korak.

Oni koji već znaju izrađivati ovakve aplikacije i bez Windows App Studio-a sigurno misle kako ovdje nema ništa za njih. No i to je još jedna miskoncepcija u nizu koje uspješno razbijamo u ovom članku. Naime nakon završetka izrade aplikacije na Windows App Studio-u moguće je preuzeti source rađen prema MVVM patternu te ga uređivati u Visual Studio-u. Isto tako, ovo je jako dobar alat kada vam na brzinu treba aplikacija (mockup) sa osnovnim funkcijama koju trebate pokazati nekome.

Ako aplikaciju želite objaviti na Windows Store-u, onda ipak za to morate imati developersku licencu, jer vaša aplikacija može biti profitabilna iako njena sama bit nije stvarati profit, a to možete napraviti ubacivanjem oglasa u aplikaciju koje je također moguće odraditi preko Windows App Studio-a.

Iako je cijeli projekt još u beta fazi, vrlo je funkcionalan i njegovi pokretači jako drže do toga što korisnici imaju reći o samom projektu te ih mole da im šalju svoje sugestije kako bi slijedeća inačica bila još bolja što možete pratiti na ovom linku i vidjeti da se dosta zahtjeva korisnika ispunjava i da se na njima radi. O uspješnosti projekta govori brojka od oko milijun započetih projekata te 50 000 objavljenih aplikacija, a također se radi na što većoj lokalizaciji samog projekta kako bi onima koji nisu govornici engleskog ovo rješenje bilo dostupno.

Ako mislite da je vama ili svijetu potrebna aplikacija koja će imati sve o vašem najdražem bendu iako je za njih čulo samo petero ljudi ili vam je žao što vaše lokalno dobrovoljno vatrogasno društvo, kulturno umjetničko društvo, kvartovski mjesni odbor ili dom umirovljenika nema svoju aplikaciju, eto prilike!

WINDOWS APP STUDIO:
http://appstudio.windows.com

Pin It