Može li se isključivo od Microsoftovih besplatnih alata složiti nešto iskoristivo?

thumb image

Već dugi niz godina družimo se sa korisnim komercijalnim alatima poput NeraWinZip-a (uz manje skupine korisnika WinRar-a ili 7Zip-a), raznoraznim antivirusima i sličnim uslužnim alatima, i vjerojatno nam ne padne na pamet da Microsoft sigurno ima ekvivalentan besplatni proizvod. Vjerojatno ste i sami primjetili da Windowsi nakon “čiste” instalacije dolaze bez antivirusnog programa – što je s tim i gdje možete preuzeti “Microsoftov antivirus”? Odgovor na to pročitajte dalje u tekstu, jer danas ćemo se pozabaviti svim onim alatima koje MS daje potpuno besplatno i usporediti ih sa njihovim komercijalnim pandanima, te na kraju izvesti zaključak može li se složiti kvalitetno radno okruženje za posao ili svakodnevnu uporabu koristeći samo besplatne MS proizvode.

Napomena: pri pisanju ovog teksta korištena je zadnja verzija Windows 7 OS-a. Neki alati možda nisu dostupni u starijim verzijama OS-a ili se nalaze na drugim mjestima.


MSESIGURNOSNI ALATI – Prije nešto više od 3 godine, Microsoft je zamijenio svoj komercijalni OneCare alat sa besplatnim Security Essentials paketom u sklopu kojeg je ponudio antivirus, vatrozid i zaštitu od svakojakih internetskih štetočina. Testovi kažu da je alat dobar, a kao korisnik MSE-a mogu jedino dodati da radi ono što očekujete od njega tiho i pouzdano, bez pretjeranih uplitanja u vaš normalni workflow.

Citat negdje sa bespuća interneta:

“If you’re not running anti-virus software, you really have no excuse. MSE is free, simple to use and has been tested by independent anti-malware certification bodies.”


DEVELOPERSKI ALATI – developerski alati su već godinama Microsoftov “domaći teren”, a s obzirom da već neko vrijeme postoje besplatne Express verzije Visual Studia i SQL Servera, možemo sa sigurnošću reći da će to tako i ostati. Te verzije su donekle okrljaštene u odnosu na plaćene verzije, fale im sustavi za integraciju sa ostatkom .net developerskog stacka, međutim čak i takve nemaju premca u konkurenciji besplatnih razvojnih okolina.

Da ne dužimo previše, ako želite postati .net developer i ne platiti ni lipe pri tom, uputite se ovdje, preuzmite sve što vam se nudi i krenite!


KOMUNIKACIJSKI ALATI – oni malo stariji čitatelji sjetit će se nostalgično dana kad je MSN “rulao” i nekih davnih dopisivanja preko tog IM alata. Par godina kasnije, MSN, ili Windows Live Messenger kako ga sada zovu, još uvijek “rula”! Poboljšano sučelje, poboljšane performanse i dodatni feature-i udahnuli su nov život ovom “starčiću!” (npr. od kad je uvedena mogućnost povezivanja društvenih mreža i MSN-a, autor ovih redaka gotovo nikad nije online direktno na Facebook-u, već isključivo na MSN-u)

Ako u priču ubacimo i Microsoftovu nedavnu kupovinu ludo popularnog Skype-a, jasno je da izborom MS komunikacijskih alata neće pogrješiti.


ALATI ZA PISANJE – kad pričamo o besplatnim MS alatima za pisanje, govorimo o dva proizvoda: Wordpadu koji dolazi kao dio Windows-a i o Live Writerudijelu Live Essentials paketa. Nažalost, ni jedan od ta dva proizvoda nas nije pretjerano oduševio. Writer dolazi sa zgodnim mogućnostima objave blog postova iz desktop sučelja, ali cjelokupno iskustvo je pomalo čudno i… jednostavno, Writer nije Word. Slično se može reći i za Wordpad, alat za rudimentarno uređivanje tekstualnih datoteka.

Ako niste u mogućnosti kupiti Office, Writer i Wordpad će vam poslužiti, ali… ne očekujte čuda.

UPDATE:
– Kao što je Boris rekao dolje u komentarima, postoje poprilično dobri alati za pisanje ako se odlučite pisati u “oblaku”, preko Skydrive-a! Iako je ovaj tekst usmjeren na desktop aplikacije, hvala Borisu što je spomenio i ovu mogućnost!
Marko je u komentarima spomenio Office Starter 2010, koji po novome dolaze predinstalirani na sve legalne Windows mašine. Zgodna stvar kod Startera je što nudi najčešće funkcionalnosti punokrvnih verzija Excela i Worda (Powerpoint, Outlook i OneNote nisu dostupni u Starteru) , nemaju trial licencu već se sponzoriraju isključivo preko oglasa. Kako dolaze predinstalirani na većini novih mašina, možemo reći da imamo i robustan free alat za pisanje!


Live MeshSYNC PODATAKA – Live Mesh je u Essentials paket stigao nakon nekoliko promjena imena, reanimiran i poboljšan. Mesh se sinkronizira preko SkyDrive-a i nudi 5 GB prostora, radi stabilno, brzo i ne “konflikta” se sa sličnim servisima poput Dropbox-a. Moglo bi se poželjeti nešto više upload prostora, ali i 5 GB out-of-the-box je većini dovoljno, stoga se nećemo žaliti.

Sve u svemu, zakon stvar ako vam treba cloud prostor za osobne dokumente, slike i ostale datoteke :)


E-MAIL & KALENDAR – Live Essentials Mail funkcionira super, iako ne nudi podršku za Exchange. Zadovoljni smo sučeljem, brzinom rada i sinkronizacijom svega. Kalendar je “outlookovski” dobar, ponešto jednostavniji i pregledniji, a u ponudi je još i adresar, čitač RSS feedova i newsgroupa. Sjedi 5, za Live Essentials Mail!


OSTALI ALATI – već spominjani WinZip vam u Win7 skoro pa i ne treba, postoji već ugrađeni klijent za rad sa kompresiranim datotekama, ali ne radi sa egzotičnijim formatima kompresije (čitaj, podržava samo zip). U Win7 također je ugrađen i sustav za snimanje CD-ova, sustav za vraćanje prethodnog stanja sustava (System Restore), simpatičan alat za podsjetnike (Sticky Notes) i još dosta toga.

Nije loše ni napomenuti da je unutar Live Essentials paketa moguće preuzeti i Movie Maker i Photo Gallery, međutim ostavljamo čitateljima da sami istraže te proizvode :)


Verdict

PRESUDA
Microsoft zaista ima hrpu besplatnih usluga koje možete koristiti, a ono najslađe od svega je što ih je većina stvarno dobra: Visual Studio Express, Live Messenger, Mail, Mesh, Skype, Security Essentials, pa i sami alati koji dolaze sa Windows-ima: IE9, snimač CD-ova, Notes, Windows Media Player itd.
Ono što nam se nije svidjelo je nedostatak robusnog tekst editora, makar kao zamjena u kriznim situacijama i Wordpad i Writer mogu poslužiti.  Zahvaljujući Marku i Borisu otkrili smo i besplatne Microsoftove alate za pisanje – kudos to them!

 

Pin It