Izvorni kod ASP.NET MVC, WebAPI i Razor pod Apache licencom

thumb image

Krajem ožujka nas je iznenadila vijest o novom iskoraku Microsofta u svijet open sourca. Sličnim potezima smo mogli i prije svjedočiti, u obliku izdavanja izvornog koda na uvid svim zainteresiranima, pod okriljem MS PL i MS RL licenčnih modela. Tako već dugo možemo pregledavati izvorni kod cijelog .NET frameworka, što zna biti korisno tokom debugiranja vlastite aplikacije, i mogućnosti ulaska i debugiranja samog .NET izvornog koda, ako smo za to predhodno ispravno postavili symbol servere (putem kojih Visual Studio skine izvorni kod neke .NET klase kroz koju želimo debugirati).

Korak u smjeru otvaranja vrata razvojnih timova zajednici nezavisnih razvijatelja je napravljen i predstavljanjem ASP.NET MVC frameworka, i redovitog slušanja zahtjeva samih programera, u kojem smjeru bi se trebale kretati nove verzije, kao i uključivanja ne-Microsoft koda u projekt (jQuery, Modernizr, Knockout.js, …). Sve to govori da Microsoft više ne cilja samo korporativno visoko-kontrolirano i zatvoreno okruženje, nego želi pridobiti i male nezavisne razvijatelje, startup-ove, studente i freelancere. Vijest koja nas je obradovala krajem ožujka je otvaranje koda ASP.NET MVC, WebAPI i Razor frameworka pod Apache 2.0 licencom, i prihvačanja kontribucije izvana! To znači da svatko može dodati neku funkcionalnost ili ispraviti bug u nekom od ovih frameworka. Naravno, ako razvojni tim u Microsoftu to prihvati, jer ipak oni i dalje vode i nadgledaju cjelokupni razvoj.

Codeplex

Izvorni kod je objavljen na Codeplexu na adresi http://aspnetwebstack.codeplex.com/, a za njegovo upravljanje se koristi Git, isto novost za Codeplex koji je do sada podržavao TFS i Mercurial. Mnoge je zanimalo zašto se nije iskoristio Github, najpoznatiji (i najbolji) svjetski repozitorij koda, ali prema informacijama iz Microsofta, oni imaju velike planove za Codeplex u obliku mnogih poboljšanja. Nadamo se da će tako i biti, jer je Github postavio vrlo visoke standarde, kojima se niti jedan javni repozitorij koda nije uspio približiti. Upute za korištenje Gita se mogu pronaći na adresi http://help.github.com/win-set-up-git/, nakon čega trk u Git komandnu liniju i paste ovog koda: git clone https://git01.codeplex.com/aspnetwebstack.git

Pin It