Hour of Code – prilika da svatko postane novi Bill Gates!

thumb image

Hour of Code globalni je program koji pomaže učenicima da nauče programirati, bez obzira na predznanje i struku! Program je pokrenut od strane neprofitne organizacije code.org koja educira mlade, prvenstveno učenike i studente, sve vezano uz računalne znanosti. Program ima potporu velikih kompanija kao što su Microsoft i Facebook ali i od strane poznatih ličnosti kao što su Shakira, Will.I.Am, Ashton Kutcher pa sve do  Baracka Obame te će se održati u više od 180 zemalja širom svijeta.

Microsoft je jedan od aktivnih sudionika Hour of Code programa preko Microsoft Youthspark programa kojim se omogućuje milijunima mladih edukacija i zapošljavanje te stvaranje svojih projekata i tvrtki.

Stručnjaci procjenjuju da će do 2020. na tržištu rada trebati oko milijun i 400 tisuća radnih mjesta vezanih uz računalne znanosti dok će u tom razdoblju na tržištu biti oko 400 tisuća studenata kvalificiranih za to radno mjesto. Dakle, gotovo milijun radnih mjesta bit će slobodno jer neće biti dovoljno kvalificiranih osoba za te pozicije! Hour of Code je jedan od načina kako pokušati smanjiti tu razliku, čak je možda i eliminirati.

Milijun radnih mjesta čeka!

Milijun radnih mjesta čeka!

Osim što potiče mlade ljude da počnu programirati i učiti, Hour of Code ima zadatak dokazati da IT nije samo za štrebere i „geekove“ nego ima cilj privući sve ljude, bez obzira na dob, spol, rasu i/ili vjeru da počnu programirati i da vide kako se to ne čini tako teško i da nije kao u filmovima :)

Osim programiranja Hour of Code program će educirati učenike i o sigurnosti na Internetu koja svakim danom postaje sve važnija i važnija karika u korištenju računalom i koju ljudi općenito zanemaruju jer misle da se njima ništa loše ne može dogoditi.

Sukladno tome, u tjednu od 8. prosinca Microsoft Student Partneri održati će predavanja u sklopu kojih učenici osnovnih i srednjih škola mogu naučiti osnove programiranja koje će kasnije moći iskoristiti tijekom školovanja i koje će motivirati „mlade nade“ da se bace u koštac programiranja.

Predavanja će biti u nekoliko gradova širom Hrvatske: Zagreb, Osijek, Split, Čakovec… Ideja je da što više učenika ima mogućnost programirati i sudjelovati u Hour of Code, bez obzira na to gdje se nalaze i koju školu pohađaju.

Satya Nadella o HoC-u

Satya Nadella o HoC-u

Vidimo se na Hour of Code!

Pin It