Advanced Technology Days 12

thumb image

Advanced Technology Days je Microsofta konferencija posvećena novostima iz IT svijeta koja se tradicionalno održava u studenome. Ove se godine održala 16. i 17. studenoga te time proslavila svoj 12. rođendan. Zbog sve veće zainteresiranosti posjetitelja, koji je ove godine premašio brojku 500, konferencija je prerasla svoju dosadašnju lokaciju (Arena Centar) te se preselila u najveći konferencijski centar u Zagrebu – Hypo Centar.

ATD12 je posjetiteljima ponudio bogat sadržaj raspoređen kroz čak 65 predavanja. Najveći naglasak stavljen je na novosti iz cloud svijeta – Azure i Office365. Predstavljen je najnoviji alat iz obitelji Offica365 – „Microsoft Teams“. Bilo je riječi i o anniversary updateu Windowsa 10. Osim toga, kroz predavanja o Windows Serveru 2016, System Centru 2016 te SQL Serveru 2016 posjetitelji su mogli saznati novosti o upravljanju podacima te njihovoj sigurnosti.

Najavljena je i sljedeća inačica Visual Studia čiji je značajan dio sadržaja mogućnost korištenja otvorenog koda, od Linuxa u Windowsima do SQL Servera na Linuxu te naravno nezaobilazne Azure platforme u svim kombinacijama (Python, Ruby, Red Hat, SuSe, Java… ).

Ukratko su popraćene i najnovije teme iz svijeta Internet of Things te big data i machine learninga.

Središnji dio drugog dana bio je okrugli stol s temom „Što nam povijest IT-a može reći o tehnologijama budućnosti?“. Zaključak je da tehnologija uobičajeno tek nakon deset godina postojanja zapravo doživljava šire prihvaćanje. Konstatirano je kako u posljednjih desetak godina zapravo nema velikih inovacija iz područja IT-a. Iznimka tome jest virtualizacija, dok je sve ostalo novi model nečeg postojećeg. Dotaknuta je i tema rasprostranjenosti clouda gdje je naglašeno kako hibridni cloud, iako je sjajno rješenje, još nije u potpunosti zaživio.

Posjetitelji su tijekom održavanja konferencije imali jedinstvenu priliku isprobati Microsoft HoloLens koji još uvijek nije pušten u komercijalnu upotrebu. Sponzori konferencije (Veeam, Uber, Span i Abrakadabra) osigurali su posebne nagrade i pogodnosti posjetiteljima.

Na zatvaranju konferencije, sudionicima su podijeljene nagrade te je najavljena najveća Microsoftova konferencija u regiji – Windays 17. Direktor sadržaja konferencije Filip Glavota rekao je kako je ovogodišnje događanje nadmašilo očekivanja po pitanju posjećenosti i zaključio:

„Dobivenu inspiraciju sudionici već sutra mogu iskoristiti u svom poslovanju i razvoju najnaprednijih tehnoloških rješenja u oblaku, jer više nije pitanje treba li koristiti oblak, već kako. Vjerujemo da smo dali odgovor na to pitanje.“

Pin It